A karácsonyra készült minialbumok kapcsán (fekvő nagyfotós, fekvő kisfotós és a vegyes elrendezésű és méretű fotós) többen megkerestetek azzal a kérdéssel, hogy hogyan készül a borító alapja - és a fényképeket hogyan rögzítettem, de azt majd egy későbbi bejegyzésben tudom megmutatni.
 
Nincs nálam a bölcsek köve, nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni az albumborítót. Ha a pinteresten nézelődtök, ötletek, fényképes vagy videós leírások tömkelege van fent. Magát az albumkötés módját alapvetően az határozza meg, hogy a fényképeket hogyan szeretnétek rögzíteni - gyűrűs albumot terveztek vagy lapozósat, gerincet építenél és ott rögzíteni a belső lapokat, vagy csak a borító két belső oldalára, huh, és még számtalan lehetőség van! Itt most a fent említett három album borítójának elkészítését mutatom meg lépésről-lépésre.

1.

Első és mindent meghatározó kérdés, hogy mekkora albumot szeretnél, vagy a belső oldalakat milyen méretűre tervezed. Nálam most az döntötte el a méretet, hogy 6x6 inches papírtömböt használok a külső és belső borítók fedésére. Én azt szeretem, ha csak egészen kicsit látszik ki alatta a fehér, vagy más esetben a fekete papír, amivel az albumot befedem. Jelen esetben ez a fehér papír alul, felül és oldalt, ahogy ráhajtom majd a borító kartonjaira, pont annyit fog hozzátenni a szélességhez és a hosszúsághoz, hogy kb egy-egy milliméterrel legyen nagyobb, így minden irányban egy-egy milliméter fog csak látszódni belőle.

Mutatom, hogy mire gondolok:
Ha ennél szélesebb keretet szeretnél a papírodnak, akkor kicsit nagyobbra kell mérned a karton, vagy a fedésre használt papírjaidból le kell majd picit vágnod. Itt milliméterekről van szó, egy-két-három mm, érdemes pontosan mérni és vágni.

Tehát két darab 6x6 inches kartont vágtam az elő- és hátlapnak és egy darab 6 inch hosszúságú kartont pedig a gerincnek.

A kartonról: sokan az úgynevezett sörkartont használják szívesen, amúgy én is :D de ez lehet bármilyen vastagabb papír is. Pizzásdoboz, müzlisdoboz, stb. A készülő albumom esetében én azt a kartont használom, amit a megrendelt scrapbookpapírok mellé tesznek, hogy ne sérüljenek szállítás közben. A lényeg sörkartonnál és szürkelemeznél, hogy legalább 1mm vastagságú legyen; fehér, fekete vagy színes kartonoknál legalább 300 grammos, de inkább több. Ha újrafelhasználás történik, akkor meg egész egyszerűen kicsit hajlítsd be és ha nem törik és inkább "visszarúgja" magát, akkor megfelel :D

A gerincről: olyan szélességű gerincet kell vágni, amilyen vastag albumot szeretnél. Ha bizonytalan vagy, akkor fogj össze annyi papírt és fotót, amit nagyjából benne lesz, számolj rá fél vagy egy centit. Ez pedig attól függ, hogy viszonylag vastag elemekkel szeretnéd-e díszíteni (pl. chipboardok, virágok) vagy csak papírból készültekkel. Nnno meg persze attól is, hogy mennyi oldalt tervezel - én kb úgy számolok, hogy két centi vastagság felett inkább rádobok még egy centit a gerincre. Többet mindig könnyebb nekem pakolni, mint kevesebbet :D Viszont ha kisebb a gerincem, egy szalaggal, kalapgumival, vagy bármilyen átkötéssel még mindig lehet orvosolni.

A mostani album a kisméretű, fekvő fotóknak készül, fel-le lapozással, ezért ebben az esetben elég az egy centis gerinc. A kartonokat egymás mellé helyezem:
2.

Vonalzót szoktam alátenni, hogy egy vonalban legyenek a kartonok, így nem csúszik el. Ez különösen fontos, bár nem tűnik jelentősnek, de itt azért érdemes precíznek lenni :D

A következő lépés az, amikor rögzítjük egymáshoz a kartonokat. Washival, maszkolótapasszal, festőszalaggal vagy csináltam már szigetelőszalaggal is, gyorsan és egyszerűen meg lehet oldani. Egyoldalú ragasztó legyen. Ha mást használsz, csak arra figyelj, hogy ne legyen túl vastag, mert meg fogja nehezítni az album záródását.
 

Hosszabb szalagot hagyj, mint az album szélessége, hogy a másik oldalon vissza lehessen hajtani. Ezzel amúgy tartósabbá is teszed az albumot, véded a gerincet sok kinyitáskor és becsukáskor.Nem szoktam végigragsztani a belső felén, mert nem szükséges. Plusz azért sem, hogy minél kevesebb réteg legyen a gerinc két oldalán a belső felén. Könnyebben hajlik, így nem szakad és gyűrődik majd a fedésre használt papír.


3.

Ha ez megvan, jöhet a borító "tapétázása". Sokan scrapbook papírokat vagy alapkartont használnak erre. Néhány esetben én is borítottam az albumomat, de mindig meggyűlt a bajom a papír vastagságával - nem hajlott szépen, néhol még el is tört. Ezért áttértem erre a megoldásra: a pantonban veszek 100-150 gr műnyomó vagy offszet papírt. Ezeket nem vágatom fel, hanem egyben elhozom. Általában 100x70 cm nagyságú papírok vannak. Ezek elég nagyok ahhoz, hogy nagy albumokra is elég legyen egyben, egy darabban. Kicsiből pedig jó sok kijön. A nagyobb albumok esetén a kicsit vastagabb papírt használom, a kisebbekre, pl erre a 6x6 inchesre pedig elég a 120gr-os papír is. (Ha lehet, a matt verziót veszem meg, de ez is szokás kérdése.)

Szóval lefektetem a nagy fehér papírt, ráteszem az albumborítót és körbevágom, másfél, két centit hagyva arra, hogy majd visszahajthassam:
 


4. 

Ezután ráragasztom a borítót a fehér papírra. Nem fotóztam be, sajnos, de úgy érdemes ragasztani, hogy a gerinc két oldalán és magán a gerincen is legyen ragasztó, illetve a széleken végig. Pár csíkot pedig teszek a közepére is. Kétoldalú ragasztóval ideális. 

Majd a sarkait levágom úgy, hogy kb egy mm maradjon az album sarkától - attól függően, hogy milyen vastag a borító alapja/kartonja. Inkább kicsit több legyen, mint kevesebb. Ha több, azt később még levághatom, ellenben a kicsit nem tudom kiegészíteni, megnyújtani, stb. Ha sokat vágtál le, még mindig lehet megoldásokat találni: fém sarkokat ragaszthatsz rá, vagy papírból ugyanilyen meggondolásból kis háromszögeket visszahajtva lehet használni.


5.

Ha ez megvan, akkor minden hajtásvonalat végighúzok egy csontkéssel vagy bígelővel. Lehet más eszközt is használni, de fontos, hogy tompa legyen, nehogy felszakítsa, megtörje a papírt. Nem is kell erővel rányomni. Ezzel csak a hajtásvonalakat segíted, nem is kell neki több :)
 


6.

A borító belső felén kétoldalú ragasztóval (ugyanígy készült a külső fele is) körbe kell ragasztani. Én szeretem a fedő papír szélét és a borító szélét is beragasztani, de ha precízen dolgozol és kicsi az album magam (12" vagy A4 méret alatt), akkor elég csak az egyik körberagasztással élni. 

 

Az írtam már, hogy a gerinc mindegyik oldalát érdemes megragasztani. A tetejétől az aljáig szoktam, de itt figyelj arra, hogy a kétoldalú ragasztót félre kell hajtani, mielőtt a borítóra ragasztod körben a fedésre szánt papírodat. A lenti fotón látszik, hogy mire gondoltam.


7.

A kétoldalú ragasztó fóliáját eltávolítva már rá is lehet hajtani a fehér fedő papírt. A rövidebbik oldalán nem okoz gondot a vissza-/ ráhajtás, de a hosszún már kicsit jobban kell figyelni. Két verziót szoktam használni. Az egyik, hogy az asztal lapját használom: ilyenkor rászorítom azt az oldalát a borítónak, amelyikkel dolgozni szeretnék, és gyakorlatilag átfordítom. Lassan, figyelve mindkét oldalára és persze középen a gerincre. Amikor átért, vagyis az eredeti állapothoz képest fejjel lefelé van, akkor megint ellenőrzöm, hogy mindenhol jól helyezkedik-e a papír és rászorítom az asztalra :D Másik fele ugyanígy.

Illetve van az, amikor nem szélesebb mint a legnagyobb vonalzóm (40cm), mert akkor az asztal lapján a vonalzó helyettesíti: a már korábban bígelt oldala alá teszem a vonalzót és szépen egyenletesen ráhajtom a borítóra. Ha mindenhol egyenesen sikerült, akkor végighúzom a kezem rajta párszor, hogy jól beleragadjon a fehér papír a ragasztóba.A gerinc belső felére is ilyenkor kell ráragasztani a fedést. Ennél az albumnál a gerinc belső felére is a fehér papír válaszottam. Mivel vékony maga a papír, ezért a széleit (fent és lent) fél centi szélességben visszahajottam, hogy jobban bírja majd a használatot. Amikor vastagabb papírral, 200gr fölött dolgozom, akkor nem szoktam visszahajtani, elég a papír vastagsága. Mindkét esetben fontos, hogy a legszélére tegyétek a ragasztót, hogy ne legyen semmi, ami beleakadhatna, így feltépve azt.

Amikor felragasztottam a papírt, ismét rásegítek a hajtásvonalakra - tompa eszközzel óvatosan végighúzom a gerinc két oldalán, megkönnyítve ezzel a hajtás vonalát. Így nem törik, nem szakad. 


8.

Kívül és belül ugyanaz a móka: körbe kell ragasztani a szélén és középen a választott papírunkat és pontosan kell rögzíteni. Aki profi precíz "ráhelyezős", annak nem kell játszani a kétoldalú ragasztó fóliájának vagy papírjának visszahajtásával, mi, többiek azért inkább lassabban haladjunk :D
Vége az első résznek és a borító el is készült ;)
Nem sokára jövök a folytatással! Kérdéseket a szokásos módon tehettek fel, hajrá! :D

Sok sikert a borító elkészítéséhez!

Köszönöm, hogy velem tartottál!
Címkék
new-york-new-york

New York, New York

2017. október 27.
all-love-csupa-szeretet

All love - Csupa szeretet

2018. február 13.
4-oldal

4 oldal

2018. február 6.