Az albumborító elkészítését, vagy legalábbis egy verzióját már mutattam (itt tudod megnézni), most pedig megérkeztem a folytatással. Ez a leírás arról szól, hogy hogyan rögzítettem a fényképeket tartó lapokat ezeknél az albumoknál: fekvő nagyfotós, fekvő kisfotós és vegyes elrendezésű és méretű fotós.
 
Ugye itt tartunk most:
 


Három rögzítéssel készítettem eddig ilyen albumokat, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz, inkább csak esztétikai különbségek vannak, azok is picik. Az egyik verziót ma, a másik kettőt egy következő posztban mutatom. 

1. 

Első lépésben a fotóink nagyságát alapul véve meghatározzuk, hogy mekkora lapozós oldalakkal szeretnénk dolgozni. Ez egyrészt lehet csak akkora, mint maga a fénykép - ebben az esetben a fotók vagy nem kapnak díszítést, vagy magára a fényképre kerül, vagy néhány oldalra nem teszünk fényképet, hanem azokat díszítjük. Másrészt készíthetünk nagyobb oldalakat, ilyenkor a lapozós oldal lesz díszítve és ebben helyezzük el a fényképeket.

Az első verziónál annyival nagyobb papírokat kell vágni, amekkora keretet szeretnénk hagyni a fényképeknek. Példa: 10x15 cm-es fotók esetén 1-2 mm-t kell ráhagyni három oldalon, (a negyedik oldalra, fentre, amivel rögzítve lesz a papír mindjárt kitérek részletesebben). Nekem az az egyszerűbb, hogy fél-fél cm-rel nagyobb papírt vágok és középre helyezem a fényképet. Kevésbé elegáns, ellenben lényegesen gyorsabban lehet haladni :D

A második lehetőségnél pedig teljesen ránk vannak bízva a méretek - természetesen az elkészült album borítóját azért figyelembe kell venni!


2.

Már tudjuk, hogy mekkora papírokat kell vágni, lent és két oldalt pár mm esetén fél cm-rel nagyobbat. A rögzítés miatt a papírok tetején fület kell hagyni. Egy cm-t szoktam ráhagyni, de ez is sok mindentől függ: 
- Mekkorák az adott fotók: 10x15 méretnél bőven elég az egy cm, lehet kevesebb is, ha például inches bígelőtáblánk van, akkor 3 nyolcadot számolok, ez így egyszerűbb, gyorsabb, mint méricskélni az egy centiket.
- Nagyobb fényképek esetén inkább kicsit szélesebbet hagyok és olyankor is, ha viszonylag sok vagy vastag díszítést tervezek.

Ennek a fülnek kell elbírnia hosszú távon (!) a fényképeket, a lapozgatást, tehát érdemes jól átgondolni a szélességét.

Kis segítség a számoláshoz, ha fel-le lapozgatós album készül:

10x15 cm méretű, fekvő elrendezésű fotóknál a levágandó papírok mérete: 10cm (fotó) + fél cm (keret) +  1cm (a tetején a fül) = 11,5 cm; szélessége 15cm (fotó) + fél cm (keret) = 15,5cm

10x15 cm méretű, álló elrendezésű fotóknál a levágandó papírok mérete: 15cm (fotó) + fél cm (keret) +  1cm (a tetején a fül) = 16,5 cm; szélessége 10cm (fotó) + fél cm (keret) = 10,5cm

és így tovább.

Nem esett még szó arról, hogy mennyi oldal fér bele ilyen módon: megint csak azt tudom mondani, hogy a borító méretétől függ, illetve attól, hogy mekkora helyet szeretnénk hagyni fent és lent. Ezeket a területeket lehet szabadon is hagyni, és díszíteni is.

Ha nincs díszítve:
 
És ha van:
 

Kiszámolni ezek alapján lehet, hogy mennyi oldalnak van hely. Lebontva: az alján hagyott hely + az alsó/utolsó oldal + mennyi helyet szeretnénk hagyni a tetején. Ha ez megvan, akkor a maradék helyre lehet rögzíteni az oldalakat. Ha ez négy centi, akkor a fülek egy centi szélessége alapján négy oldal fér. (Lehet, hogy ezt most kicsit túlmagyaráztam :D)

És természetesen ezt meg is lehet fordítani: öt lapozóst szeretnék, mert van 8 fotóm, de közben díszített oldalakban gondolkodom, akkor alul egy centi, 10x15cm méretű fekvő fotókkal, fent nem akarok díszíteni, akkor 5x1cm + 1cm + 10,5cm (a keretek miatt) + fent 2cm = 18,5 magas legyen az albumom. Ha csak 18cm van, akkor vagy fentről veszek le fél centit, vagy keskenyebbek lesznek a fülek, vagy alul... (nnnna most toltam túl :D)

Tehát végre tudom a paramétereket, lehet vágni:
3. 

A lapok tetején bígelni kell, hajtásvonalat készíteni. Ezeket pedig behajtani:Érdemes a hajtásvonalak elkészítése előtt megnézni a papírok széleit. Ahol van egy kis egyenetlenség, vagy picit ferdébb a vágás, azok legyenek a fülek. Mivel le lesz ragasztva, nem olyan feltűnő, ha nem tökéletes. De túl nagy eltérésnél inkább vágok egy új papírt, mert teljesen eltüntetni a hibát nem lehet. Még egy ötlet: a legkevésbé szép és szabályos papír kerüljön legalulra, mert ott a fülre nincs szükség, így van esély korrigálni, újravágni a papírt - a legalsó lapnál tehát csak a keretekkel kell számolni.

És még egy kis trükk :D

Alapkarton vastagságú, tehát kb 200gr-os papír felett a vonalzóval szoktam rásegíteni a hajtásvonalra. Így egyenletesen tudom behajtani a papírt és nem "törik". (Ez nem a tökéletes kifejezés rá, de nem találom a megfelelőt: az az állapot, amikor a kezem "egyenetlenségei" miatt a hajtásvonal egy része mintha "elferdülne", ahelyett, hogy követné a bígelés vonalát. Már ha így érthetőbb :D) Papír asztalra, vonalzó a hajtásvonalra, egyik kezemmel leszorítom a vonalzót, a másikkal a papír hátoldalát megfogva hajtom fel a papírt. Szép hajtásvonalak gyorsan ;)
 

4.

Az első papír, amit felragasztok, az a legalsó szokott lenni. Ennek oka, hogy biztosan nem fog lelógni, kilógni az utolsó oldal, illetve a megfelelő helyre tudom ragasztani - kb egy centit hagyok az albumborító alján. Az utolsó és az utolsó előtti oldalt lehet egyben is hagyni, középen bígelni. Ilyenkor a fenti példát követve a papír szélessége 15,5cm, hosszúsága 10,5cm + 10,5cm, azaz 21cm.

Az utolsó oldal hátoldalát kétoldalú vagy folyékony ragasztóval rögzítem kb egy centire az album aljától:  
 


5.

Tehát alulról felfelé haladok: a leragasztott papírhoz igazítom az egy centinél bígelt fület. Érdemes lassabban dolgozni, mert ha nem pontos és fel akarod szedni, nagyjából biztos, hogy az alatta lévő papírt is felszakítja az ember. Ha az első megvan, jöhet a következő, szép sorban:


És valójában innentől már a szeretem rész következik: milyen papírt, hova, mivel, és persze a fotók és a díszítés!!


6.

A fülekre is lehet tenni scrapbook papírt, ha a lapokra is terveztünk. Ide vagy színben passzoló maradék papírokat ragasztok:
 

vagy ugyanabból a scrapbook-papírból vágok csíkot:Amikor csak fotókat tervezek és azokat, illetve néhány oldalt önmagában díszítek, akkor fehéren/feketén hagyom a füleket:
Ezzel gyakorlatilag kész is az album alapja.

Bízom benne, hogy a lehető legrészletesebben sikerült leírnom az egyes lépéseket, és hogy minden fontos paraméter átgondolását úgy tudtam megosztani, hogy zökkenőmentesen készülhetnek a saját albumok!! A facebook-oldalamon, itt, vagy levélben is szívesen fogadom a kérdéseket ;)

Köszönöm, hogy nálam jártál! 
Címkék
new-york-new-york

New York, New York

2017. október 27.
all-love-csupa-szeretet

All love - Csupa szeretet

2018. február 13.
4-oldal

4 oldal

2018. február 6.